סבתא מרגלית חושפת לראשונה: המתכון של מרק האגוזים האגדי

BOAZ AND MARGALIT 1964
סבתא מרגלית ואני. ב-1965 וב-2015
margalit and me
סבתא שלי היא נאשדידנית. נאש דידן פירושו, בארמית: "אנשינו", האנשים שלנו וכך מכנים את עצמם היהודים מאזרביג'אן, אלה שסביב אגם אורמיה, על גבול איראן וטורקיה. רוב יהודי הקהילה עלו לארץ ישראל בשנות ה-40 וה-50, שפת הדיבור שלה היא ארמית חדשה – North Eastern Neo-Aramaic  וסבא אשר וסבתא מרגלית – ההורים של אבא שלי – גם הם הגיעו משם. בהתחלה לשכונת שפירא, שם חיו עד 1965 ובהמשך בשכונת נוה צה"ל הצמודה לשכונת התקוה.
אזרביג'אן היתה חלק מדרך המשי ושימשה נקודת מעבר בהובלת הסחורות מהמזרח אל המערב. מיקומה של אזרביג'אן הביא לכך שעמים רבים כבשו אותה במהלך השנים, והיא היתה בשליטת היוונים והרומיים, מונגוליה, איראן וברית המועצות. אחרי נפילת הגוש הסובייטי הפכה למדינה עצמאית.
אזרביג'אן נמצאת בין טורקיה לבין איראן. לכן האוכל אצל סבתא שלי היה שילוב של שני המטבחים, הפרסי והטורקי. גם בצקים ממולאים (בורקס!!! סהרוני בשר!!! כיסוני תמרים!!!) וגם אורז עם פירות וירקות. מאוד אוהבים פיסטוקים, שקדים ואגוזים בעדה ואגוזי מלך נחשבים לסוג של מעדן מיוחד וכמזון-על. אחד התענוגות הגדולים בחורף, אצל סבתא שלי, בשכונה של שנות השבעים והשמונים, היה לאכול את מרק האגוזים שלה "זיר אה ג'וש". אגוזים בריאים מאוד ללב ולחלציים, מאמינים היהודים האזארים ("נאש דידאן"), ומרק אגוזים הופך אותך לשור חסון ואותך, גברת, לוונדר-וומן, גם אם זה עתה ילדת ואת שפוכה במיטתך וצמודה לתינוקך ומיניקה אותו עשר פעמים ביום.
אבל רגע. אנחנו בענייני חורף, אגוזים ומרק אגוזים. הנה המתכון הסודי, שנשלף (לא בלי מאמץ) מסבתא שלי, סבתא מרגלית, שסגרה בחורף 101 ועוד כוחה במתניה.
מצרכים:
2 כוסות מלאות באגוזי המלך קלופים ושטופים.
4 ביצים טריות (המלצה חמה של סבתא: ביצי חופש אורגניות, כי תרנגולות בשבי מטילות ביצים לא טובות)
4 כפות סוכר חום (המלצה של סבתא: סוכר חום אורגני, כבד, לח ואמיתי, לא מעובד)
כפית חמאה
הכנה:
לוקחים סיר בינוני ומלחלחים מעט את קרקעיתו בשמן זית איכותי. מקפיצים מעט את האגוזים – והדגש על *מעט*! – להיזהר שהאגוזים לא יטוגנו.
ממלאים את חצי הסיר הבינוני במים שהורתחו בקומקום ויוצקים את האגוזים לתוך הסיר. נותנים להם להתבשל 15-20 דקות. אם יש לכם חמאה מעולה ואיכותית במיוחד, אפשר להוסיף חתיכה קטנה בשביל הטעם.
עכשיו בא הקטע החזק: טורפים את 4 הביצים היטב היטב, בקפידה מרובה ובעוד האגוזים מבעבעים במים מוסיפים את הביצים הטרופות ומערבבים לאט והיטב, ללא הרף, עד שהמרק הופך למרק. כלומר (אומרת סבתא שלי) עד שברור לך לפי המרקם שמדובר ב…מרק.
זהו.
יוצקים לקערות עמוקות ואפשר להוסיף, לפי טעמכם האישי, תוספת כלשהי. בננה חתוכה לפרוסות דקות, 2 קוביות שוקולד מריר, כף נוטלה (התוספת החביבה עלי), נגיעת קצפת לבנה, שקדים או צנוברים.
בתיאבון.
NUTS SOUP
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

תגובות

  • Ayelet  On 12/05/2015 at 17:47

    זה מרק מתוק, כאילו?

  • שילי  On 12/05/2015 at 17:57

    איזה פוסט מרגש ! הרבה בריאות ואריכות ימים לסבתא מרגלית.

    אשריך שזכית לסבתא. סבתי גם עלתה לארץ מאז'רביג'אן דווקא בסוף שנות העשרים. לא הכרתי אותה כלל, היא נפטרה כשאבי היה בן 6

    דרך אגב, כאיש שעיסוקו במוסיקה אתה וודאי מכיר את עזיזה מוסטפא זאדה המוכשרת והנפלאה. גם היא אזארביג'אנית.

    שילי

    • בועז כהן  On 12/05/2015 at 18:03

      פגשתי את עזיזה. היא נולדה יום אחד לפניי…היא ב-19 בדצמבר, ואני ב-20 בדצמבר. אישה יפה ואמנית נהדרת.

  • sharon  On 12/05/2015 at 19:22

    פוסט שמחמם את הלב והבטן. והתמונה שאתה על ברכיה, ממתק! כיף שחזרת לבלוג.

  • רלי  On 12/05/2015 at 20:14

    Iתודה בועז!!
    תמיד עונג ובריאות איתנה לסבתא
    הולכת לבדוק את המתכון.

  • אילת  On 12/07/2015 at 12:08

    תודה, אתה מספר נפלא.
    אפשר עוד?
    אילת

  • נורית  On 12/07/2015 at 18:47

    מקסים. רק נשכח בדרך …:( מתי להוסיפו

  • תמיר נין-ארי  On 12/09/2015 at 21:03

    מ ק ס י ם !!!

  • ליאור  On 12/18/2015 at 20:58

    היי גם אני נאש דידן. פוסט מגניב.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: